Dashboards met Microsoft Power BI

21 September 2023

Yenna Schols

Communications Softpak

profile picture
Power BI Softpak

Bij Softpak zijn we voortdurend op zoek naar innovatieve oplossingen om bedrijven te helpen hun gegevens beter te begrijpen en te benutten. Een krachtige toepassing is het gebruik van Microsoft Power BI, een toepassing om data te analyseren en te visualiseren. In dit interview, met Dennis Van Leeuwen, Software Consultant bij Softpak, kijken we naar de voordelen van dashboards en hoe ze organisaties in staat stellen hun besluitvormingsproces te doorlopen.

Image Power BI Softpak

Kun je een recent project toelichten?

“We werkten onlangs samen met RCC, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop en verhuur van containers, waarbij zij ook gebruik maken van ons container management systeem, Softpak Sales & Rental. Ze wilden inzicht krijgen in verschillende aspecten van hun bedrijfsvoering, zoals het aantal nieuwe klanten in de afgelopen 30 dagen, het aantal openstaande acties, contactmomenten en nieuwe orders. Met behulp van Power BI hebben we een dashboard ontwikkeld waarmee ze al deze informatie in één oogopslag kunnen zien. “

Wat zijn operationele KPI’s en is Softpak hier sterk in?

“Operationele KPI’s zijn essentiële gegevens waarmee bedrijven snel kunnen beoordelen hoe ze presteren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal uitgevoerde handelingen of het aantal containers. Als deze gegevens beschikbaar zijn in Softpak, kunnen ze moeiteloos worden gevisualiseerd in een Power BI-dashboard. Softpak heeft expertise opgebouwd in het verzamelen en analyseren van operationele gegevens, waardoor we bedrijven kunnen ondersteunen bij het vertalen van data naar waardevolle inzichten.”

Kunnen klanten op eenvoudige wijze hun dashboards uitbreiden?

“Sommige grote klanten hebben hun eigen afdelingen die zich bezighouden met het ontwikkelen van dashboards. In zulke gevallen zorgt Softpak ervoor dat de benodigde gegevens beschikbaar zijn, zodat het bedrijf zelf het dashboard kan ontwikkelen. Voor andere bedrijven nemen wij de volledige verantwoordelijkheid en bouwen we het dashboard voor hen op, terwijl we de gegevens verzamelen en verwerken.”

Wat wordt de trend voor data visualisatie?

“Voorheen waren er vooral verzoeken voor managementrapportages, waarbij het accent lag op hogere managementniveaus. Echter, tegenwoordig zien we steeds meer vraag naar inzichten die laten zien hoe een bedrijf presteert op dagelijkse basis. Werknemers op de werkvloer willen weten hoe ze hebben gepresteerd en wat ze precies hebben gedaan. Daarnaast willen managers dat werknemers ook inzicht krijgen, zodat ze beter kunnen plannen, bijvoorbeeld in termen van het aantal trucks dat op een dag arriveert. Power BI biedt de mogelijkheid om deze operationele inzichten te verkrijgen en de trend is dat steeds meer bedrijven hiervan willen profiteren.”

Zijn er ook alternatieve tools beschikbaar?

“Naast Power BI zijn er ook andere tools beschikbaar, zoals Qlik Sense. Dit programma biedt vergelijkbare mogelijkheden voor gegevensvisualisatie, maar Power BI blijft de marktleider in deze ruimte dankzij de krachtige functionaliteiten en de ondersteuning van Microsoft.”

Het laatste nieuws


Gewijzigde timings douanesystemen

We willen u graag informeren over de gewijzigde timings van de nieuwe douaneaangiftesystemen. Je...

13/09/2024
NCTS to DVA

Omzetting NCTS naar DVA

Zoals we allemaal weten, komt de omzetting van NCTS naar DVA er snel aan en gaan we allemaal op 29...

13/09/2024
Vopak

Vopak start met DMS 4.1

Sinds enkele weken maken Vopak Energy en Vopak Terminal Vlaardingen gebruik van de DMS 4.1,...

19/07/2024